Wednesday, July 23, 2014

French toast

                                                                                             CLICK TO SEE MORE



                                                                                                ph. me

French toast is delicious way to use your leftover bread. It has rich and sweet flavor and you will love it.
Prepare it for breakfast, brunch or even a late night dinner, I wont tell anyone so don't worry! ;)
Here is a basic recipe!
Ingredients:
1 egg
1/2 cup of milk
1/2 tablespoon of pure vanilla or vanilla sugar
pinch of cinnamon
butter
2 toasts (or 2 bread slices)

Whisk together eggs, milk, vanilla and cinnamon.
Dip bread into mixture, allow to soak for a few seconds on each side.
Over medium heat melt 1 tablespoon of butter in a nonstick pan. 
Place bread at a time into the pan and cook until golden brown, approximately 2 to 3 minutes per side.

Serve it with maple syrup or honey with fresh fruits or ingredients by your choice.
Bon appétit!

p.s. in most of the recipes measure is 1/4 cup of milk per one egg, but I like to use 1/2.

                                                                                  ------------------------------------

Francuski tost je odličan način da iskoriste stari hleb koji vam je preostao, te sa vama danas delim recept za ovaj slatki i jednostavni obrok!
Sastojci:
1 jaje
1/2 šolje mleka
1/2 kašike čiste vanile ili vanilin šećera
prstohvat cimeta
puter
2 tosta (ili parčeta hleba)

Umutite jaje sa mlekom, vanilom i cimetom.
Umočite hleb u smesu par sekundi sa obe strane, dozvolite da upije.
Zagrejte tiganj (srednja temperatura), dodajte parče putera.
Kada se rastopi, pecite tost dok ne postane zlatno-braon boje.

Služite uz javorov sirup, ili u domaćoj verziji uz med i sveže voće.
Prijatno! :)

p.s. ukoliko želite da spremite veću meru, pravi odnos je: 1 jaje i 1/4 šolje mleka i začini prema ukusu, lično volim da bude malo tečnije, pa je moja razmera nešto drugačija! :)


37 comments:

  1. Ovo izgleda savrseno, moram probati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i vrlo jednostavno za pripremu :) javi utiske ukoliko probas!

      Delete
  2. javorov sirup e malogradjanstino

    ReplyDelete
    Replies

    1. "Služite uz javorov sirup, ili u domaćoj verziji uz med i sveže voće."

      Delete
  3. Ovo je odlicna ideja! I nisam ovakvo sto nikada vidjela pa sam uglavnom pohovala preostali hljeb. Jedva cekam da isprobam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je ovo omiljeno pored standardnih przenica! :)
      Javi utiske obavezno! :))

      Delete
  4. Looks delicious! Love it with the fruit- this doesn't make the toast too sticky and adds a wonderfully refreshing taste :) <3

    toniarosefashion.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  5. Izgleda divno, a jednostavno za pripremanje! Neka moderna verzija cuvenih przenica. Vanja, poveri nam tajnu, kako ostajes tako vitka sa svim ovim delikatesima? Prava si srecnica. Srdacan pozdrav, Marija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zimi ajvar i slaninica, leti maline i med! ;)
      Nema tajne, takav mi je metabolizam, mada moram priznati s'godinama se mnoge stvari i kod mene menjaju, te nije bas to tako vitko, ali zato jednodelni kupaci sakriva sve! :)

      Delete
  6. Bravo, odlicno prekopiran recept sa kanala o kuvanju Fleur de Force! Svaka cast za originalnost!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put cujem za doticni kanal, i ne vidim u cemu je prekopirano? Kada neko posluzi kao inspiracija, vrlo rado ostavim link!
      Recept za francuski tost je gotovo isti na svakoj internet stranici!

      Delete
  7. Jaao koliko mi se samo jedu sad! I to naravno na bazenu na Mikonosu :))) dobre stvari ne treba menjati :))

    ReplyDelete
  8. Ovo je tako fesn i fensi, ovo moram da probam. Przenice su tako sik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja u przenice ne stavljam cimet i secer, a ti?

      Delete
    2. ja stavljam i i dalje su prženice

      Delete
    3. Pa ovo je najskandalozniji recept ikada ;)

      Delete
  9. Naravno da ne, stavljam Gruyère...

    ReplyDelete
  10. Divno..Gde si kupila med,u ovim malim teglicama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je proizvodjac, ali ne znam da li ga imaju u negde u slobodnoj prodaji! :)
      http://www.rasprodukt.com/

      Delete
    2. a gde si ga ti nasla?

      Delete
    3. Oni su bakine i dekine komsije, i vole da podele nesto slatko :)))

      Delete
  11. Great photos and thanks for posting the recipe! :)

    Emma Louise xx

    theemmalouise.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  12. Odlicno, mora se isprobati sto pre. E, sad pitanjje je da li sacekati da hleb "ostari" il kupiti neki tvrdi u pekari:):):)
    Uglavnom, sve je sjajno, i recept i fotografije!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posto sam isprobala i sa obicnim hlebom i bagetom, moram priznati da je ipak najlepse kada se koristi tost, i to nesto deblji, njega upotrebljavam odmah, ne cekam da "ostari"! :))
      Hvala na komentaru :))

      Delete
    2. Aha... Super, hvala na savetu:)

      Delete
  13. nikada ne komentarisem iako redovno pratim ova blog, ali sada moram da se oglasim prvi i zadnji put.
    zalosno je videti toliko pakosti u nekim komentarima! radi se o obicnom TOSTU NA FRANCUSKI NACIN, tako da iskulirajte.
    bio iskopiran sa 10 sajtova, stavlja li se JAVOROV sirup, MED, AJVAR ili daleko bilo KAJMAK - chillax!
    pojam malogradjanstine ste upravo vi sa takvim glupavim pokusajima da degradirate ovaj divni blog.
    vanja, keep going i uvek sa smeskom (ne sumnjam u to, ali eto cisto da naglasim) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas tako. Divan je ovaj recept, volim neke stvari koje mogu uvek da se spreme od sastojaka koje uvek imate u kuci. ja kada nemam javorov sirup, pomesam med i malo soka od jabuke ukus i gusina onda dodju na isto otprilike. prosli put me je odusevio recept za tople sendvice koje i sama najcesce spremam od hleba koji ostane. ali je on nestao sa bloga, nadam se da ga vanja nije izbrisala zbog ovakvih komentara. samo nastavi da nas obradujes jednostavnim receptima. pozz

      Delete
    2. Draga Nevena, hvala puno na komentaru i lepim recima, nadam se da nece biti poslednji put da se oglasis :)) Dezurnih kriticara nema mnogo ali nekad umeju da budu glasni, a osmeh ce uvek biti tu, bez obzira na njih :))
      Hvala jos jednom!

      Anonymous:
      Hej draga, nije nestao sa bloga, nikada nije ni postojao u formi recepta i zasebnog posta, vec me je neko cini mi se pitao u komentarima, ali ne brini ima ga i ovde: http://instagram.com/p/jES9dswA5M/ :)
      Uvek cu se truditi da to budu jednostavni i brzi recepti koje svaka osoba moze lako da pripremi :)
      I hvala na ovom savetu, nisam znala za tu foru sa jabukom :)

      Delete
  14. Ja bih samo lajkovala nevenin komentar i dodala da jedva čekam da probam ove slatke prženice i da su fotografije divne n_n

    ReplyDelete
  15. Looks delicious!

    http://www.MARTASFASHIONDIARY.com

    ReplyDelete